Chocolade. Mag het een onsje meer zijn?

Veel mensen weten wel dat chocolade eten niet altijd slecht is voor je. Alles natuurlijk met mate. Maar wat zijn de echte voordelen van chocolade eten? Buiten dat het natuurlijk heerlijk is. Dat spreekt voor zich. 

De voordelen

Chocolade biedt troost wanneer het eens wat minder gaat en geeft rust in tijden van stress. Bovendien blijkt chocolade (met een cacaopercentage van 70 procent en meer), die met mate geconsumeerd wordt, ook nog eens gezond te zijn voor het hart, de bloedcirculatie en de hersenen en zou het goed zijn tegen autisme, obesitas, diabetes, de ziekte van Alzheimer en het verouderingsproces in het algemeen. Als we het meest recente chocolade-onderzoek mogen geloven, beschermt zelfs melkchocolade ook nog eens tegen beroertes en hartziekten. Nou nog meer redenen om een lekker doosje bonbons te kopen hebben we eigenlijk niet nodig. Maar er zijn nóg meer voordelen. Donkere chocolade bijvoorbeeld bulkt van gezonde mineralen zoals magnesium, kalium, zink en seleen. 100 gram donkere chocolade van 70 procent of meer bevat 67 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Al dat gezonds komt echter in een pakje van 600 calorieën, dus niet iets om iedere dag naar binnen te werken.

Wist je ook dat

Het helpt gewicht te verliezen? Het moet niet gekker worden. Als je een klein blokje donkere chocolade, 20 minuten voor de maaltijd op je laat tong smelten, laten de hersenen vervolgens hormonen vrij die je een verzadigd gevoel geven. Hetzelfde doen na de maaltijd vermindert dan weer de kans dat u naar tussendoortjes grijpt. Ook een goede reden voor een lekker doosje in het chocolade kerstpakket dit jaar. 

Verder blijkt uit een Finse studie blijkt dat chocolade de hoeveelheid stress in zwangere vrouwen vermindert en dat de baby's van die moeder meer lachen dan de kinderen van ouders die geen chocolade eten. Ook is het heel goed voor de hersenen. Flavonoïden zouden geheugenverlies bij ouderen tegengaan en de ontstekingsremmende kwaliteiten van donkere chocolade helpen bij het behandelen van hersenkwetsuren zoals een hersenschudding. De eerder genoemde flavonoïden in donkere chocolade kunnen de huid ook beschermen tegen schade door de zon. Maar laat de zonnecrème niet staan voor een stukje chocolade, want smeren blijft de boodschap.

Bijzonder

Heel bijzonder eigenlijk dat zoiets wat vaak als negatief wordt weggezet, dus wel heel positief kan zijn. Zowel mentaal als lichamelijk. Mits met mate gebruikt natuurlijk. En als je er af en toe toch iets teveel van eet, is het ook niet erg. Soms mag het best een onsje meer zijn.