Van avondje stappen tot whisky proeverij

Door het leven heen veranderen je interesses en gewoonten een aantal keren. Dat is heel normaal. Toen je 18 jaar oud was ging je graag naar een discotheek, maar tegen je derstigste levensjaar ben je meer gesteld op rust en een goed gesprek. Het lokale café heeft zodoende een grotere aantrekkingskracht op de dertiger. De muziek staat minder hard, de rij voor het toilet is korter en je leert het gezelschap om je heen wat beter kennen. Genieten doe je niet meer uitsluitend in een discotheek, club, café of restaurant. Ook thuis kan een pintje drinken met vrienden veel genoegdoening geven. Daarnaast zijn talloze gelegenheden te bedenken waar je een drankje drinken kunt combineren met een geheel niveau van plezier maken. Denk bijvoorbeeld aan een wijn- of whisky proeverij, besloten verjaardagsfeestjes of zelfs een bezoekje aan het theater of de cinema.

Een bredere horizon

Het mooiste van ouder worden is de wijsheid die met de jaren komt. Als puber heb je interesses en doelen die voor een volwassene helemaal niet meer interessant zijn. Je leert op een ander niveau genieten, je smaak verandert gaandeweg en begint interesse te ontwikkelen voor nieuwe bezigheden en mogelijkheden. Daarnaast betekent een gevorderde leeftijd natuurlijk ook dat je steeds meer je eigen keuzes gaat maken. Wie heeft er nooit gekozen voor donuts als ontbijt? Gewoon, omdat het kon! Een belangrijke kenmerkende eigenschap van het volwassen zijn is de optie om zelf te kiezen. Zelf kiezen hoe jij je leven invult, maar ook zelf kiezen hoe je je zaterdagavond spendeert.

Een nieuw pad inslaan

Met je vergaarde wijsheid kun je keuzes maken. De keuze voor een nieuwe hobby, een nieuwe carrière, een nieuwe relatie of een hele nieuwe levenswijze. Wijsheid en kennis zorgen nu eenmaal dat je nieuwe inzichten krijgt om aanpassingen te doen. Zo kun je een nieuw pad inslaan met alles dat je hebt geleerd van je fouten en ervaringen. Voor de ene persoon betekent dat een heel nieuw leven. Een ander kiest misschien voor hetzelfde leven, maar met kleine veranderingen. Zo wil je misschien stoppen met roken, wat gewicht verliezen, vaker sporten, meer boeken lezen of gezonder gaan eten en drinken. Dat klinkt allemaal erg eenvoudig, maar in de praktijk hoeft dat niet zo te zijn. Het is dan ook helemaal niet zo gek om hulp te krijgen van iemand met meer ervaring. Gezonder eten is niet zo moeilijk met de juiste tips. Vaker sporten wordt leuk wanneer je de juiste motivator vindt. Ook het stoppen met drugs of alcohol is gemakkelijker wanneer je iemand hebt om je te steunen en begeleiden.

Van detoxificatie tot structurele nuchterheid

Je laten helpen door ervaringsdeskundigen, professionals en andere mensen die begaan zijn met jouw situatie, is geen zwakte. Het is juist heel dapper en krachtig! Want hoewel jij je probleem niet alleen kunt oplossen, zijn er mensen die de ervaring, kennis en motivatie in huis hebben om jou te ondersteunen in je moeilijke reis naar nuchterheid. Deze reis begint altijd met de eerste stap, die je zelf moet zetten. Na een periode van detoxificatie begint de echte strijd. De detoxificatie heeft ervoor gezorgd dat alle giftige stoffen uit jouw lichaam zijn verdwenen. Na de detoxificatie leer je valkuilen te vermijden, de controle terug te vinden en sterker te worden. Je kunt het!